Konfederacja barska w myśli historycznej szkoły warszawskiej: dylematy Tadeusza Korzona - Maternicki, Jerzy (Klio Polska. Studia i Materiały z Dziejów Historiografii Polskiej, 2026)
Autor poddał szczegółowej analizie poglądy Tadeusza Korzona na konfederację barską, zaprezentowane w dwu jego parasyntezach dziejów Polski: w rozdziałach „polskich” jego Historii nowożytnej (1903) oraz w Dziejach wojen i wojskowości w Polsce (1912), zwracając m.in. uwagę na ewolucję oraz uwarunkowania ideowo-polityczne, a zarazem porównując je z zapatrywaniami Józefa Szujskiego, Michała Bobrzyńskiego i Anatola Lewickiego. Uwzględniono postawę ideowo-polityczną historyka i jego zapatrywania na społeczną funkcję historii.