Polacy i Litwini w wieku XIX: współczesna interpretacja historii (nie)konfliktowej - Staliūnas, Darius (Klio Polska. Studia i Materiały z Dziejów Historiografii Polskiej, 2026)
Niniejszy artykuł poświęcony jest omówieniu ostatnich 35 lat historiografii poświęconej „długiemu wiekowi XIX”, a w szczególności stosunkom polsko-litewskim. Najpierw omówiono sposób zajmowania się tą kwestią w imperium sowieckim, następnie zidentyfikowano czynniki, które wpłynęły na zmianę interpretacji po 1990 r., a na koniec przeanalizowano konkretne przykłady rozbieżnych interpretacji historyków. Skupiono się głównie na pracach litewskich badaczy, w mniejszym stopniu polskich, a jedynie marginalnie na twórczości badaczy z innych krajów.