What is the State of Polish Historiography Today? - Polonsky, Antony (Klio Polska. Studia i Materiały z Dziejów Historiografii Polskiej, 2026)
Artykuł opisuje ewolucję polskiej historiografii od 1989 r. Wśród tematów, które w ostatnich latach szczególnie przyciągały uwagę historyków, znalazły się: sposób ustanowienia władzy komunistycznej, stopień suwerenności Polskiej Rzeczypospolitej Ludowej, możliwość trafnego opisania jej systemu politycznego jako „totalitarnego”, zasadność twierdzeń jej władców o dokonaniu znaczącej transformacji gospodarczej i społecznej Polski oraz ich relacje z Kościołem katolickim. Inne badane tematy obejmują długoterminowe skutki pańszczyzny, próby zbrojnego oporu wobec reżimu ustanowionego w lipcu 1944 r. oraz charakter porozumień, które doprowadziły do upadku komunizmu w 1989 r. Podjęta została również próba zbadania kontrowersyjnych kwestii stosunków polsko-ukraińskich i polsko-żydowskich, przede wszystkim w okresie II wojny światowej. Pomimo goryczy, jaką wywołują te kontrowersje, poczyniono rzeczywisty postęp w ich zrozumieniu i należy mieć nadzieję, że zrozumienie to będzie wciąż rosło.