Historyczna ekspozycja muzealna a historiografia – zarys problematyki - Ziębińska-Witek, Anna (Klio Polska. Studia i Materiały z Dziejów Historiografii Polskiej, 2025)
Artykuł analizuje historyczne ekspozycje muzealne w kontekście ich naukowości i podobieństwa do profesjonalnych narracji historycznych. Autorka odrzuca tezę, że wystawy muzealne stanowią prostą popularyzację wiedzy akademickiej i proponuje spojrzenie na ekspozycje jak na twory kulturowe oferujące inne niż historiografia pisana strategie poznania historycznego. W artykule poddane są analizie konkretne przykłady zarówno tradycyjnych muzeów obiektowych, jak i nowych ekspozycji narracyjnych. Tekst nie rozstrzyga ostatecznie kwestii naukowości wystaw, ale stawia pytania, które warto zgłębić, szczególnie w sytuacji wzrastającej liczby muzeów historycznych oraz ich popularności.