Współczesna historia historiografii wobec wyzwań kultury audiowizualnej - Witek, Piotr (Klio Polska. Studia i Materiały z Dziejów Historiografii Polskiej, 2025)
Tradycyjna historia historiografii, będąc wytworem kultury werbalnej, koncentruje się głównie na badaniu nauki historycznej uprawianej na uniwersytetach. Poza polem zainteresowania pozostawia nienaukowe formy refleksji o historii. Pomija również funkcjonujące w ramach akademii wzory namysłu nad historią bazujące na nowych cyfrowych technologiach, które nie wkomponowują się w tradycyjne historiograficzne modele badawcze. Współcześnie kultura audiowizualna pozwala efektywnie uprawiać refleksję nad historią i przeszłością z zastosowaniem zaawansowanych multimedialnych technologii. Jedną z nich jest film, mający wielki wpływ na tworzenie kultury historycznej. W związku z powyższym w artykule formułowana jest teza, że jednym z wyzwań dla współczesnej historii historiografii jest konieczność podjęcia refleksji nad różnymi praktykami uprawiania historii w ramach audiowizualnego wymiaru kultury.