Przeszłość – autonomia – historyczność. Trzy modele historiograficznej refleksji nad historiografią - Bugajewski, Maciej (Klio Polska. Studia i Materiały z Dziejów Historiografii Polskiej, 2025)
W artykule analizuję współczesne przekształcanie się sposobów uprawiania historii historiografii. Są one sygnalizowane przez tytułową triadę – przeszłość, autonomia, historyczność. W pierwszym przypadku refleksja nad historiografią jest immanentną składową badań historiograficznych rekonstruujących przeszłość. Drugi sposób rozumienia badań z zakresu historii historiografii uznaje, że posiadają one autonomiczny cel poznawczy, jakim jest ukazanie różnego rodzaju teoretycznych założeń poznania historycznego. Trzeci model historii historiografii umieszcza badany dyskurs historiograficzny w historyczności społeczeństwa tworzącego i przyswajającego określony dyskurs historyczny.