Kuźnia charakterów. Powstanie styczniowe i wojna secesyjna w refleksji charakterologicznej strony przegranej - Górny, Maciej (Klio Polska. Studia i Materiały z Dziejów Historiografii Polskiej, 2024)
Artykuł omawia związki i analogie pomiędzy interpretacjami powstania styczniowego i wojny secesyjnej w piśmiennictwie polskim i Południa Stanów Zjednoczonych. W obu wypadkach już w czasie działań zbrojnych zaczęły się wytwarzać kultury klęski, w których istotną rolę odgrywała charakterologia narodowa. Najważniejszym punktem odniesienia tych kultur okazała się kultura romantyczna. Wyjątek stanowią głównodowodzący wojsk powstańczych i Konfederacji. Zarówno generał Robert E. Lee, jak i Romuald Traugutt reprezentowali model klasycznego bohatera uzupełniony o wątki chrześcijańskie.