Nil Desperandum! „Polska jest potrzebna Europie”. Hugo Kołłątaj i jego koncepcje geopolityczne - Kornat, Marek (Klio Polska. Studia i Materiały z Dziejów Historiografii Polskiej, 2024)
Artykuł traktuje o odrodzeniu idei Polski jako przedmurza Zachodu po rozbiorach Rzeczypospolitej. Kluczową rolę odegrał tu czołowy pisarz polityczny polskiego oświecenia Hugo Kołłątaj, publikując anonimowo w 1808 r. esej historyczno-polityczny Nil Desperandum! Ów traktat polityczny był wywodem o dużym znaczeniu geopolitycznym. Postulował powrót Polski do koncepcji europejskiego przedmurza na Wschodzie (przeciw Rosji), w służbie napoleońskiemu imperium jako „wspólnocie ludów cywilizowanych”.