Koncepcja Polski piastowskiej w myśli historycznej II Rzeczypospolitej - Błachowska, Katarzyna (Klio Polska. Studia i Materiały z Dziejów Historiografii Polskiej, 2023)
Przedmiotem artykułu są naukowe inspiracje koncepcji Polski piastowskiej, sformułowanej w latach 30. XX w. przez profesora Uniwersytetu Poznańskiego Zygmunta Wojciechowskiego. Zdaniem autorki można je dostrzec przede wszystkim w pisarstwie Oskara Balzera i Władysława Semkowicza. W dalszej części artykułu przedstawione zostaną zasadnicze tezy koncepcji Polski piastowskiej Wojciechowskiego.