Le noble, le serf et le révizor: Daniel Beauvois w Bibliotece „Kultury” - Brzezińska, Anna (Klio Polska. Studia i Materiały z Dziejów Historiografii Polskiej, 2020)
Przedmiotem rozważań jest obecność i recepcja prac Daniela Beauvois na łamach wydawnictw Instytutu Literackiego w Paryżu („Kultura”, „Zeszyty Historyczne”, Biblioteka „Kultury”), a także sformułowana na ich marginesie postkolonialna diagnoza napięć, jakie w polskiej tożsamości narodowej wywołała obecność na Kresach Wschodnich.