Историческая полонистика В. О. Ключевского в оценке польской историографии - Кручковский Тадеуш T. (Klio Polska. Studia i Materiały z Dziejów Historiografii Polskiej, 2018)
W artykule omówione zostały zasadnicze problemy ujęcia dziejów Polski i stosunków polsko-rosyjskich w historiozoficznych koncepcjach Wasyla O. Kluczewskiego, jednego z głównych rosyjskich historyków nurtu liberalnego z przełomu XIX i XX w., a także recepcja i oceny tego aspektu twórczości rosyjskiego uczonego we współczesnej polskiej nauce historycznej (przede wszystkim w pracach Mariana Henryka Serejskiego i Katarzyny Błachowskiej).