Kilka uwag o historii wizualnej - Skotarczak, Dorota (Klio Polska. Studia i Materiały z Dziejów Historiografii Polskiej, 2016)
Historia wizualna to subdyscyplina historii zajmująca się badaniem przedstawień (audio)wizualnych związanych z przeszłością, o charakterze artystycznym (malarstwo, fotografia, film i in.). Historia wizualna wychodzi z założenia, że obserwowany współcześnie wzrost znaczenia form wizualnych zmusza naukę historyczną do reorientacji. Wskazuje więc na potrzebę wykorzystywania jako źródeł także fotografii czy filmu. Interesuje się też edukacją historyczną i wykorzystaniem wiedzy historycznej w celach popularyzatorskich bądź hobbistycznych, za pomocą środków audiowizualnych. Reorientacja ta inicjuje refleksję zmierzającą do wypracowania teoretycznych i praktycznych rozwiązań.