(Not) the Smallest of Enemies. Tuberculosisin the German army 1914-1935.: Nie najmniejszy z wrogów. Gruźlica w niemieckiej armii w latach 1914-1935. - Błachnio, Jan (Klio - Czasopismo Poświęcone Dziejom Polski i Powszechnym, 2024)
Niniejszy tekst został poświęcony kwestiom związanym z występowaniem gruźlicy w armii niemieckiej między rokiem 1914 a 1935. Tekst otwierają rozważania na temat występowania chorób w wojsku w czasie trwania działań wojennych zawierające m.in. porównanie liczby rannych i chorych żołnierzy w armiach niemieckiej i austro-węgierskiej. Dalsza część pracy przedstawia skalę zachorowalności na gruźlicę w wojsku niemieckim w latach 1914-1935 oraz zmiany stosunku władz wojskowych do wystąpienia zachorowań. Dalsza część artykułu stanowi ilustracje metod służących przeciwdziałaniu obecności chorób społecznych w armii, zarówno w czasie pokoju, jak i trwania wojny. Uzupełnienie tekstu stanowią dwa wykresy i jedna tabela.