Zajęcia z zakresu muzykologii na Uniwersytecie Stefana Batorego. Przyczynek do dziejów uczelni - Piekarski, Michał Andrzej (Klio - Czasopismo Poświęcone Dziejom Polski i Powszechnym, 2019)
Muzykologia na uniwersytetach w Krakowie i Lwowie pojawiła się w przededniu I wojny światowej, niedługo po jej wprowadzeniu na uczelniach niemieckojęzycznych. Plany wprowadzenia zajęć z zakresu muzykologii na USB wiązały się z obecnością w Wilnie ks. Hieronima Feichta, absolwenta lwowskiej muzykologii. Przybył do Wilna w 1926 r. jako kierownik Małego Seminarium Księży Misjonarzy. Jednocześnie nawiązał kontakt z USB. Choć zamierzenie to nie doszło do skutku, to zajęcia z muzykologii na USB objął w 1933 r. Tadeusz Szeligowski.