Tysiąclecie koronacji Bolesława Chrobrego i Mieszka II Lamberta i ich obecność w przestrzeni publicznej - Białokur, Marek; Biedka, Karolina; Gołębiowski, Dariusz (Klio - Czasopismo Poświęcone Dziejom Polski i Powszechnym, 2026)
Artykuł przedstawia różnorodne formy upamiętnienia tysiąclecia koronacji Bolesława Chrobrego i Mieszka II Lamberta, ukazując, jak pamięć historyczna funkcjonuje we współczesnej przestrzeni publicznej. Ustanowienie roku 2025 Rokiem Milenium Koronacji przez Sejm RP stanowiło impuls do działań edukacyjnych, kulturalnych i obywatelskich. Autorzy analizują rolę parlamentarnych uchwał o patronach roku jako narzędzi polityki pamięci. Szczegółowo opisano uroczystości państwowe, wydarzenia plenerowe, wystawy, konferencje naukowe, emisje monet i banknotów, znaczki, murale oraz działania z zakresu „public history”. Obchody te wzmacniają świadomość historyczną i tożsamość narodową, integrując różne pokolenia wokół wspólnego dziedzictwa. Artykuł podkreśla, że współczesne formy upamiętniania – od akademickich debat po kulturę masową – są nie tylko efektem rocznicowych impulsów, ale również świadectwem żywotności historii w świadomości społecznej. Autorzy postulują dalsze badania nad skutecznością takich działań.