Z dziejów arogancji. Kilka uwag o publikacji Zbigniewa Girzyńskiego - Siewierski, Tomasz (Klio - Czasopismo Poświęcone Dziejom Polski i Powszechnym, 2025)
Artykuł jest krytyką publikacji Z. Girzyńskiego („Klio” 2/2024) zawierającej wywiad z A. Paczkowskim o H. Jabłońskim. Przedstawiono w nim argumenty prowadzące do wniosku, że publikacja narusza standardy naukowe i etyczne. Główne zarzuty obejmują opublikowanie surowego, niezredagowanego stenogramu rozmowy bez autoryzacji rozmówcy, mimo wcześniejszego odrzucenia tekstu przez redakcję „Kwartalnika Historii Nauki i Techniki” z tych samych powodów. Wywiad nie wnosi nowych informacji w porównaniu do istniejących źródeł. Aparat naukowy (wstęp, przypisy) oceniono jako nierzetelny, zawierający liczne błędy faktograficzne, pominięcia i brak kontekstu dla omawianych postaci oraz wydarzeń. Autor konkluduje, że postępowanie Girzyńskiego świadczy o lekceważeniu rygorów warsztatu historyka i zasad etyki zawodowej.