Wilczyca znowu uciekła z klatki.: Po lekturze książki: Francesca Prescendi, Lupae. Présences féminines autour de Romulus et Rémus, „Generation Bodies and Gender in History”, vol. 4, Turnhout 2024, ss. 155 - Kluczek, Agata Aleksandra (Klio - Czasopismo Poświęcone Dziejom Polski i Powszechnym, 2025)
Artykuł dotyczy książki F. Prescendi „Lupae. Présences féminines autour de Romulus et Rémus” (Turnhout 2024). Podjęto w niej problem obecności ludzkich i zwierzęcych postaci żeńskich w mitach o początkach Rzymu. Są to przede wszystkim Ilia/Rea/Sylwia, Akka Larencja oraz wilczyca. Analiza źródeł literackich, uzupełnionych wybranymi materiałami ikonograficznymi, wykazała, że tzw. drugoplanowe postacie mitu założycielskiego są odpowiednikiem postaci założyciela; a także uosabiają zasadnicze wartości – ubertas oraz fecunditas – należne już nie tylko do składników mitu założycielskiego, lecz również do miasta i jego imperium. W artykule omówiono treść monografii, a koncentrując się na motywie lupa Romana i jego konotacji, wskazano inspirujący walor książki.