Obraz dwudziestowiecznej wsi polskiej w podręcznikach do historii dla klasy III i IV szkoły ponadpodstawowej: Przyczynek do dyskusji o szkolnej edukacji historycznej - Machałek, Małgorzata (Klio - Czasopismo Poświęcone Dziejom Polski i Powszechnym, 2025)
Celem artykułu jest ustalenie, z jakimi wiadomościami na temat dwudziestowiecznej wsi i jej mieszkańców zapoznają się uczniowie szkół ponadpodstawowych. Badaniom poddano najnowsze edycje podręczników dla zakresu podstawowego i rozszerzonego dla klasy III i IV zgodne z aktualną podstawą programową. Autorka zbadała treści merytoryczne (tekst autorski i teksty uzupełniające) oraz obudowę dydaktyczną. Podstawowy zespół wiadomości, jakie zawierają podręczniki różnych wydawnictw jest porównywalny. Nie jest on jednak wystarczający do zrozumienia przez uczniów procesu zmian zachodzących na polskiej wsi w XX w. Oznacza to, że koncepcja nauczania historii oparta na układzie chronologicznym i wydarzeniowym powinna być poddana rewizji. Konieczne jest natomiast wypracowanie nowej koncepcji kształcenia historycznego opartego o modyfikowaną i okrojoną podstawę programową.