Przedmioty w otoczeniu bogatych szlachcianek w XVIII-wiecznej Rzeczypospolitej. Rozważania na temat książki Bożeny Popiołek Z poczucia piękna, z potrzeby posiadania. Kobiecy świat rzeczy w osiemnastowiecznej Rzeczypospolitej, Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie, Warszawa 2024, ss. 560 - Stawiski, Maciej (Klio - Czasopismo Poświęcone Dziejom Polski i Powszechnym, 2025)
Artykuł analizuje książkę Bożeny Popiołek Z poczucia piękna, z potrzeby posiadania. Kobiecy świat rzeczy w osiemnastowiecznej Rzeczypospolitej (Warszawa 2024). Przedstawia krótko dotychczasowy dorobek autorki, strukturę analizowanej pracy oraz jej wartość naukową. W drugiej części w artykule znalazły się refleksje rozszerzające poczynione przez autorkę ustalenia o wybrane konteksty związane głównie z zakonnikami bernardyńskimi, a także mieszczaństwem i drobną szlachtą. Okazuje się, że modele zachowań właściwe początkowo arystokracji, z czasem obejmując całe społeczeństwo, dotarły nawet do ubogich zakonników.