Legal norms as a context for collecting, processing and providing access to archival materials in Poland 1919 - 2019 - Konstankiewicz, Marek (Klio - Czasopismo Poświęcone Dziejom Polski i Powszechnym, 2025)
Regulacje prawne istotnie wpływają na wykonywanie wszystkich podstawowych funkcji archiwów. Po pierwsze mają istotny wpływ na zawartość i dostępność zasobu archiwalnego, w tym także na możliwość jego wykorzystania do poznawania przeszłości. Po drugie, same w sobie odzwierciedlają zmieniające się w czasie postrzeganie materiałów archiwalnych przez władzę, społeczeństwo i jednostki. Unormowania takie pojawiły się również w momencie odzyskania przez Polskę niepodległości w XX wieku i na przestrzeni następnych stu lat ulegały licznym przekształceniom.