Kazimiera Iłłakowiczówna jako pierwsza kobieta na stanowisku urzędniczym w Ministerstwie Spraw Zagranicznych Polski - Matiash, Iryna (Klio - Czasopismo Poświęcone Dziejom Polski i Powszechnym, 2025)
W artykule przedstawiono działalność pierwszej kobiety na odpowiedzialnym stanowisku w Ministerstwie Spraw Zagranicznych RP w okresie formowania polskiej służby dyplomatycznej po odzyskaniu niepodległości w 1918 roku. W tym czasie dyplomacja była wyłącznie męską dziedziną działalności. Kazimiera Iłłakowiczówna udowodniła jednak, że kobiety mogą skutecznie pracować w służbie dyplomatycznej. Biegle władała kilkoma językami obcymi, wykazywała się kreatywnym podejściem do rozwiązywania złożonych problemów. Jako pierwsza wykorzystała narzędzia dyplomacji publicznej podczas swoich podróży zagranicznych, wygłaszając wykłady o Polsce i jej wybitnych przedstawicielach, zwłaszcza o Józefie Piłsudskim. Przyczyniła się do wprowadzenia protokołu dyplomatycznego w Ministerstwie Spraw Wojskowych, gdzie pełniła funkcję osobistej sekretarki ministra. Poprzez swoją działalność dyplomatka dała przykład odpowiedzialności, profesjonalizmu i kreatywności przyszłym pokoleniom kobiet-dyplomatów.