Uwagi historyka i heraldyka po lekturze książki Radosława Grabowskiego o statusie prawnym polskich symboli narodowych i państwowych - Adamczewski, Marek Andrzej (Klio - Czasopismo Poświęcone Dziejom Polski i Powszechnym, 2025)
Orzeł Biały jest przedmiotem badań naukowców różnych specjalności. Zazwyczaj badają go heraldycy, sfragistycy i weksylolodzy. W międzywojniu polski orzeł państwowy (jako temat) inspirował artystów-plastyków. W 1919 r. powstała ustawa o godłach Rzeczypospolitej, w której zwyczaj heraldyczny dotyczący godeł Polski został ujęty w przepisy i - w konsekwencji - spowodowała, że Orzeł Biały zaczął interesować prawników w zakresie tworzenie prawa heraldycznego i egzekwowania przepisów prawa heraldycznego. W ramach prawniczych analiz polskiego prawa heraldycznego powstała monografia o statusie prawnym polskich symboli. Praca ta ma w sobie komponent wiedzy historycznej i heraldycznej i ten komponent został poddany ocenie, a krytyczne konkluzje z oceny zostały spisane w uwagach historyka i heraldyka.