Kwestia śląskiej autonomii w polskiej i niemieckiej satyrze graficznej okresu plebiscytu na Górnym Śląsku - Janicki, Bartłomiej (Klio - Czasopismo Poświęcone Dziejom Polski i Powszechnym, 2025)
Kiedy po zakończonej I wojnie światowej podczas obrad konferencji paryskiej zdecydowano o zorganizowaniu na Górnym Śląsku plebiscytu, mającego rozstrzygnąć o państwowej przynależności tego terytorium, między Niemcami i Polakami rozgorzała bezpardonowa propagandowa walka. Jednymi z kluczowych argumentów w tej konfrontacji stały się złożone przez władze obu krajów obietnice przyznania plebiscytowemu obszarowi autonomii. Kwestia ta szybko stała się priorytetem dla osób odpowiedzialnych za wydźwięk masowo publikowanej graficznej satyry rysunkowej. Jej autorzy w poruszający lub humorystyczny sposób przedstawiali wady i zalety zapowiadanej samorządności.