Struktura dworu pomorskiego Bogusława XIV w okresie wojny trzydziestoletniej oraz wynagrodzenia książęcych urzędników i sług - Gut, Paweł; Gaziński, Radosław (Klio - Czasopismo Poświęcone Dziejom Polski i Powszechnym, 2025)
Artykuł przedstawia strukturę dworu ostatniego władcy Pomorza Bogusława XIV. Urzędnicy i słudzy zostali w nim podzieleni na osoby opłacane z jego szkatuły, ale nie przebywające na co dzień na zamku w Szczecinie oraz na tych bezpośrednio pracujących na rzecz księcia i jego rodziny. Tych ostatnich podzielono na grupy podległe marszałkowi, kanclerzowi i rentmistrzowi. Osobno omówiono fraucymer księżnej. Przy każdej osobie starano się podać wynagrodzenie w gotówce i w naturaliach. Suma tych wynagrodzeń (45 tys. florenów) stanowiła koszty osobowe utrzymania 200 osobowego dworu Bogusława XIV.