Program genealogiczno-heraldyczny oraz zabiegi o podtrzymanie pamięci o rodzie Radomickich w świetle oracji pogrzebowych poświęconych jego ostatnim męskim przedstawicielom - Różycki, Marcin (Klio - Czasopismo Poświęcone Dziejom Polski i Powszechnym, 2026)
Tekst skupia się na analizie oracji pogrzebowych poświęconych ostatnim męskim przedstawicielom rodu Radomickich herbu Kotwicz. Jest to w pierwszej kolejności porównanie ich na tle kanonów sztuki polskiej obowiązujących w pierwszej połowie XVIII wieku. Następnie, omówiony zostaje ich wkład w program genealogiczno-heraldyczny tejże wymierającej rodziny, obliczony na podtrzymanie zbiorowej pamięci o „panach z Radomicka”. Program uwzględnia między innymi wywód herbu i rodu, a także ich rozbudowane (do pewnego stopnia rozwijane na bieżąco) legendy. Podkreśla zarazem doczesne zasługi zmarłych, zarówno faktyczne (pobożne fundacje, działalność na forum publicznym, nadania ziem i dostojeństw), jak i domniemane, przede wszystkim wojenne. Całość puentuje omówienie sieci koligacji, w szczególności z rodami mogącymi poszczycić się związkami z rodzinami królewskimi lub książęcymi. Radomiccy, jako wpływowa ambitna oraz aspirująca do warstwy magnackiej, zabiegali o niezbędny ku temu prestiż. Udane kazanie pogrzebowe mogło być skutecznym narzędziem jego gromadzenia – przynajmniej dla ich spadkobierców.