Sprawozdanie z olsztyńskiej części Światowego Kongresu Kopernikańskiego 21–24 czerwca 2023 r. - Klimus, Elżbieta (Klio - Czasopismo Poświęcone Dziejom Polski i Powszechnym, 2025)
Rok 2023 r. minął pod znakiem obchodów związanych z 550. rocznicą urodzin Mikołaja Kopernika. W celu uczczenia pamięci wybitnego astronoma polskie ośrodki akademickie i badawcze (Uniwersytet Jagielloński w Krakowie, Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie oraz Instytut Historii Nauki Polskiej Akademii Nauk) podjęły inicjatywę zorganizowania Światowego Kongresu Kopernikańskiego. Wydarzenie to stanowiło doskonałą okazję do podsumowania stanu badań nad życiem i działalnością wybitnego uczonego oraz przypomnienia jego wpływu na rozwój nauki, kultury i sztuki. W niniejszym sprawozdaniu omówiono wydarzenia związane z olsztyńską częścią Światowego Kongresu Kopernikańskiego, która odbywała się w dniach 21–24 czerwca 2024 r.