Spartanie po godzinach.: Rozważania o książce Sebastiana Rajewicza Schole. Czas wolny w Sparcie epoki klasycznej, (Akme. Studia Historica vol. 21), Warszawa 2022, ss. 339. - Sprawski, Sławomir (Klio - Czasopismo Poświęcone Dziejom Polski i Powszechnym, 2024)
Artykuł dotyczy książki Sebastiana Rajewicza Schole. Czas wolny w Sparcie epoki klasycznej (Warszawa 2022). Podjęto w niej próbę weryfikacji szeroko rozpowszechnionej opinii, że życie obywateli Sparty było skoncentrowane na przygotowaniach do wojny i wypełnianiu innych obowiązków nałożonych przez państwo. Analiza materiału źródłowego odnoszącego się do epoki klasycznej wykazała, że na codzienne obowiązkowe zajęcia Spartanie, którzy ukończyli trzydziesty roku życia, poświęcali tylko kilka godzin dziennie. Większość dnia mogli poświęcić na prywatne aktywności, które w istotny sposób nie różniły się od zajęć czasu wolnego zamożnych obywateli innych greckich poleis. W artykule przedstawiono główne tezy monografii wskazując na ich podstawę źródłową oraz konfrontując je z opiniami wyrażonymi w literaturze przedmiotu.