Działania podejmowane na rzecz poprawy sytuacji zdrowotnej społeczeństwa w powojennej Polsce na przykładzie Krakowa - Chłosta-Sikorska, Agnieszka (Klio - Czasopismo Poświęcone Dziejom Polski i Powszechnym, 2025)
II wojna światowa przyniosła zmiany w służbie zdrowia, którą zarządzano centralnie. Opieka medyczna była bezpłatna i dostępna dla każdego. Ale finasowanie placówek zdrowia nie było priorytetem, co powodowało spadek jakości świadczonych usług i korupcję. Braki finansowe oraz kadrowe odczuwalne były także w Krakowie. Został on zniszczony jedynie nieznacznie, a po wojnie zwiększyła się liczba jego mieszkańców. Przeludnienie niosło ze sobą widmo epidemii. Spośród chorób dominowały – płonica, błonica, czy gruźlica. W wyniku wielu działań udało się opanować wzrost liczby zachorowań i nie dopuścić do wybuchu epidemii. Z czasem zwiększała się liczba urodzin, a przyrost naturalny zaczął być dodatni.