Andrzej Skorulski (1554-1637) – urzędnik, przyjaciel i powiernik wojewody wileńskiego Mikołaja Krzysztofa Radziwiłła „Sierotki” - Kempa, Tomasz (Klio - Czasopismo Poświęcone Dziejom Polski i Powszechnym, 2025)
Artykuł przedstawia niezwykłą karierę litewskiego szlachcica z powiatu kowieńskiego Andrzeja Skorulskiego, który u boku swego patrona – Mikołaja K. Radziwiłła „Sierotki” – stał się nie tylko jego najważniejszym klientem ale i wiernym przyjacielem, z którym magnat konsultował wszystkie najważniejsze sprawy. Skorulski został też głównym zarządcą dóbr Radziwiłła. Przyczyniły się do tego m.in. bardzo podobne poglądy patrona i jego klienta, zwłaszcza religijne, które miały wpływ na dokonane przez nich fundacje pobożne (katolickie). Bliskie relacje scementowała już ich wspólna pielgrzymka do Ziemi Świętej w latach 1582-84. Do artykułu dołączono niepublikowany wcześniej testament Skorulskiego.