Modlitwy i inne praktyki religijne w listach i pamiętnikach chłopów Królestwa Polskiego na przełomie XIX i XX wieku - Kożuchowski, Łukasz (Klio - Czasopismo Poświęcone Dziejom Polski i Powszechnym, 2025)
Artykuł podejmuje zagadnienie modlitw i innych aktywności chłopów Królestwa Polskiego na przełomie XIX i XX wieku, które miały za cel komunikację z rzeczywistością nadprzyrodzoną. Opisane są zarówno sakramenty, jak i nabożeństwa pozaliturgiczne oraz prywatne modlitwy. Uwagę zwrócono także na praktyki nieortodoksyjne, jak czary i klątwy. Przedstawione są rozważania dotyczące motywacji praktyk religijnych chłopów oraz charakteru ich modlitw. Podstawę do rozważań stanowią listy i pamiętniki badanej grupy. Stanowią one dla omawianego okresu już spory korpus źródeł, lecz niestety nie był on dostatecznie wykorzystany we wcześniejszej literaturze przedmiotu.