Francis Parker Yockey (1917-1960) i idea nacjonalistycznej międzynarodówki pod auspicjami Moskwy - Maleszka, Mateusz (Klio - Czasopismo Poświęcone Dziejom Polski i Powszechnym, 2025)
Francis Parker Yockey (1917-1960) był amerykańskim działaczem faszystowskim, który po upadku państw osi lokował swe sympatie polityczne w stalinowskim Związkiem Radzieckim. Krytyczna analiza dyskursu prac amerykańskiego autora pozwoli na uzyskanie odpowiedzi na szereg pytań o relacje między skrajną prawicą o rasistowskich konotacjach i Związkiem Radzieckim. Artykuł wyjaśnia w jaki sposób piewca idei nazistowskich przenosi swe sympatie na kraje komunistyczne oraz jakimi argumentami posługuje się by przekonać do swej sprawy inne środowiska skrajnej prawicy w USA i w Europie. Metodologią zastosowaną przy analizie twórczości amerykańskiego faszysty jest metoda nowego historycyzymu. Twórczość politycznego aktywisty zostanie umieszczona w kontekście epoki, zestawiona z działalnością innych polityków faszystowskich. Według Amerykanina demokratyczne kraje anglosaskie znalazły się pod szkodliwym wpływem „pasożytów kulturowych” co wkrótce doprowadzi je do upadku. Yockey uznał jednocześnie, że antysemickie ZSRR staje się państwem wolnym o szkodliwego wpływu Żydów i ucieleśnia heroiczne ideały bliskie faszystom, nazistom czy nawet tradycjonalistom. Dla uratowania szeroko rozumianego Zachodu konieczne jest zjednoczenie Europy pod egidą konserwatywnego, antykapitalistycznego reżimu nacjonalistycznego, który to jego zdaniem rodził się powoli w Moskwie. Artykuł stanowi próbę analizy całości poglądów Amerykanina oraz zestawia jego publicystykę z pismami autorów, polityków i myślicieli (np. O. Spengler, O. Mosley), którzy odcisnęli szczególny wpływ na jego twórczość, oraz od których to w sposób wyraźny się jednak różnił.