Perspektywy badań kopernikańskich a odmienne tradycje metodologiczne w 550. rocznicę urodzin Mikołaja Kopernika. - Kokowski, Michał (Klio - Czasopismo Poświęcone Dziejom Polski i Powszechnym, 2025)
W artykule przedstawiamy perspektywy badań kopernikańskich jakie rysują się w 550. rocznicę urodzin Mikołaja Kopernika. Perspektywy te zależne są od odmiennych tradycji metodologicznych, jakie przyjmują badacze. Wyróżnione zostały cztery takie tradycje: „historia jest dyskursem władzy”; „historia / badania historyczne”, „historia pamięci / badania historii pamięci”, „krytyka historyczna historii pamięci / badań historii pamięci”. Ważną rolę w tych badaniach pełni poszukiwanie nowych źródeł historycznych, pogłębienia interpretacji dzięki zastosowaniu bogatszych hermeneutyk badawczych oraz usuwanie mitów historiograficznych.