Dwór drezdeński w przededniu saskiego przewrotu przymierzy w optyce dyplomacji francuskiej: Précis d'un mémoire sur l'Électorat de Saxe (1775) - Kordel, Jacek (Klio - Czasopismo Poświęcone Dziejom Polski i Powszechnym, 2025)
Cel tekstu stanowi analiza memoriału Précis d'un mémoire sur l'Électorat de Saxe (1775). Autor, francuski dyplomata przebywający na placówce w Dreźnie, charakteryzuje położenie międzynarodowe położenie i sytuację wewnętrzną elektoratu saskiego w przededniu ‘saskiego przewrotu przymierzy’: porzucenia przez państwo Wettynów tradycyjnych związków z Austrią na rzecz sojuszu z Prusami. Stawia pytanie o przyszłość dworu drezdeńskiego, zastanawiając się, czy z francuskiego punktu widzenia okazać mógłby się pożądanym aliantem.