„Szczerze życzliwa uniżona sługa y Bratowa” - Maria Józefa z Wesslów Sobieska i jej korespondencja z Anną Katarzyną z Sanguszków Radziwiłłową (1723-1740) - Skrzypietz, Aleksandra (Klio - Czasopismo Poświęcone Dziejom Polski i Powszechnym, 2025)
Maria Józefa z Wesslów poślubiła królewicza Konstantego Sobieskiego, co pozwoliło jej na wejście do elity Rzeczypospolitej. Jej pozycja umocniła się dzięki poparciu jakie otrzymała od Augusta II, gdy Sobieski rozpoczął starania o unieważnienie małżeństwa. Królewiczowa uchodziła za osobę bogatą i przedsiębiorczą. Swoją gotówkę umieściła na dobrach Anny Katarzyny z Sanguszków Radziwiłłowej, kanclerzyny litewskiej i powinowatej Sobieskich. Interesy na długie lata związały obie kobiety, co poświadczają listy królewiczowej. W analizowanej korespondencji na przestrzeni kilkunastu lat próbowała odgrywać różne role: powinowatej, przyjaciółki, a chwilami także klientki lub patronki Radziwiłłowej.