Wokół życia i działalności Mikołaja Kopernika – nowe publikacje naukowe wydane w roku rocznicowym - Bienias, Barbara (Klio - Czasopismo Poświęcone Dziejom Polski i Powszechnym, 2025)
Artykuł omawia najważniejsze założenia i tezy wybranej literatury naukowej dotyczącej postaci i działalności Mikołaja Kopernika wydanej w Polsce w 2023 r. Rok ten ogłoszono Rokiem Kopernika w związku z 550. rocznicą urodzin astronoma. Zaproponowany przegląd odnosi się tematycznie do wydarzeń naukowych odbywających się podczas tegorocznego Światowego Kongresu Kopernikańskiego. W tekście zawarto refleksje odnośnie obecnego stanu badań kopernikańskich i dalszych możliwości ich rozwoju.