Corpus Mysticum versus Corpora Terrestria. Kościół rzymskokatolicki wobec Mikołaja Kopernika XV-XXI wiek. - Łaszkiewicz, Hubert (Klio - Czasopismo Poświęcone Dziejom Polski i Powszechnym, 2025)
Corpus Mysticum versus Corpora Terrestria. Kościół rzymskokatolicki wobec Mikołaja Kopernika XV-XXI wiek. Streszczenie Mikołaj Kopernik był człowiekiem Kościoła. Jego poglądy na temat budowy kosmosu wzbudziły opór Kościoła już w XVI wieku. Krytyka i odrzucenie połączone z wpisaniem na Indeks Ksiąg Zakazanych nastąpiła w 1616 roku z związku ze sprawą poglądów Galileo Galilei. Potępienie teorii Kopernika przez Kościół ustąpiło w ciągu XVIII wieku. Ostatecznie jego książka De revolutionibus (1543) została zdjęta z Indeksu w 1822 roku. Sprawa stosunku Kościoła do teorii Kopernika była częścią szerszego problemu: relacji pomiędzy Kościołem a nauką, który szczególnie żywy był od czasów Oświecenia i w wieku XIX. Ze strony Kościoła ważnym etapem w tej dyskusji jest encyklika Fides et Ratio (1998). Spór pomiędzy reprezentantami nauki a nauczaniem Kościoła w wieku XX-XXI przybiera nowe formy, jakkolwiek nie wygasa.