Zastępstwo sądowe w późnośredniowiecznej Starej Warszawie - Łozowski, Piotr (Klio - Czasopismo Poświęcone Dziejom Polski i Powszechnym, 2024)
Sprawy związane z działalnością zastępców sądowych są jedną z najliczniejszych grup zapisów obecnych w późnośredniowiecznych księgach miejskich. Jest to materiał atrakcyjny w kontekście kwantytatywnych badań z obszaru historii społeczno-gospodarczej i prawnej. Analizy materiału źródłowego z akt Starej Warszawy z lat 1427–1527 wykazały powszechną znajomość mechanizmu zastępstwa sądowego, wykorzystywanego przede wszystkim w egzekucji niespłaconych długów. Oprócz osób regularnie występujących przez wiele lat z częstotliwością kilku wpisów rocznie, 70% odnotowanych pełnomocników pojawiło się tylko jednokrotnie. Dowodzi to, że przy wyznaczaniu zastępcy kluczowe było zaufanie między stronami.