Kancelaria urzędów hipotecznych na terenie byłego zaboru pruskiego w pierwszych latach funkcjonowania sądownictwa polskiego, na przykładzie sądów powiatowych okręgu toruńskiego - Ciechanowski, Hadrian (Klio - Czasopismo Poświęcone Dziejom Polski i Powszechnym, 2024)
Wraz z przyłączeniem ziem byłego zaboru pruskiego do Rzeczypospolitej przejęte zostały także dawne instytucje pruskie, w tym sądy. Ich organizacja i funkcjonowanie musiały zostać zatem dostosowane do nowych warunkow. Podobnie było w przypadku instytucji ksiąg gruntowych, ktorych prowadzenie powierzono sądom powiatowym, w ramach ktorych utworzono wydziały hipoteczne, będące odpowiednikami pruskich urzędow ksiąg gruntowych. W artykule przedstawione zostały procedury kancelaryjne stosowane przy sporządzaniu ksiąg i akt gruntowych w pierwszym okresie funkcjonowania polskiego sądownictwa. Podstawą artykułu jest analiza aktow prawnych oraz materiałow archiwalnych wytworzonych przez te sądy.