Na pograniczu sportu i polityki. : Tournée Hakoahu Wiedeń po Polsce w 1924 roku w świetle relacji prasy - Beniuk, Szymon (Klio - Czasopismo Poświęcone Dziejom Polski i Powszechnym, 2024)
W Polsce w 1924 r. odbyły się liczne mecze międzynarodowe. Spośród wielu zagranicznych zespołów piłkarskich przyjechał również, popularny wśród diaspory żydowskiej, Hakoah Wiedeń. Nie była to jego pierwsza wizyta w Drugiej Rzeczypospolitej, ale tym razem uwzględniała wiele, do tej pory nieodwiedzonych przez ten klub miast, w tym Warszawę. Przyjazd wiedeńczyków wywołał w większości miejscowości duże poruszenie wśród ludności żydowskiej, a szczególnie w środowisku syjonistycznym, z którym byli związani. Przebieg tournée bacznie śledziła prasa żydowska, a także polska, która to podważała sportowy sens wizyty, upatrując w nim cele polityczne. Hakoah wiele meczów rozegrał ze znacznie słabszymi sportowo od siebie klubami, związanymi z ruchem syjonistycznym, a jego trasa obejmowała wyłącznie miejscowości licznie zamieszkiwane przez Żydów. Goście wygrali wszystkie dwanaście meczów, w tym także z polskimi klubami. Piłkarze na dworcach byli witani przez komitety powitalne, organizacje syjonistyczne i tłum sympatyków. Sportowcy z Austrii uczestniczyli też w okolicznościowych wydarzeniach. Kulminacją podróży była wizyta w stolicy. Powitanie na dworcu przerodziło się w wielotysięczną manifestację. Na meczu Polonia Warszawa - Hakoah Wiedeń zjawił się nadkomplet publiczności, w większości złożonej z żydowskich mieszkańców stolicy. Mecz obfitował w kontrowersje i został przerwany przed czasem. Napięta atmosfera panowała również na widowni. Mimo złej organizacji spotkania, nie doszło do zamieszek. Wokół wydarzeń warszawskich trwał intensywny spór na łamach prasy. Wydarzenia te zachwiały dotychczasową dobrą współpracę polsko-żydowską na polu sportowym.