„Pierwszy ambasador RP w Japonii wyjeżdża na placówkę”. : Wspomnienia żony dyplomaty. - Szubtarska, Beata (Klio - Czasopismo Poświęcone Dziejom Polski i Powszechnym, 2024)
W drugiej połowie lat 30. XX w. władze Polski i Cesarstwa Japonii podjęły decyzję o podniesieniu do rang ambasad przedstawicielstw dyplomatycznych w obu krajach. Pierwszym polskim ambasadorem w Tokio został Tadeusz Romer (1894–1978) – doświadczony dyplomata. Ówcześnie wyjazd na Daleki Wschód był poważnym przedsięwzięciem dla ambasadora i jego rodziny. Podroż do innych cywilizacji była zapowiedzią tak ważnego życiowego doświadczenia, że Zofia Romer, żona ambasadora, postanowiła notować w dzienniku codzienne wrażenia. Na stronach pamiętnika opowiada historie od momentu otrzymania informacji o skierowaniu Romera na placówkę w Tokio, aż po dotarcie do Japonii. Wielką wartością pamiętnika jest okraszenie go oryginalnymi zdjęciami oraz dokumentami archiwalnymi. Podstawą publikacji jest oryginał rękopisu przechowywany w rodzinnym archiwum Romerów w Kanadzie. Opowiadanie to, powstałe w 1937 r., nigdy wcześniej nie było publikowane.