Cmentarze w miastach staropolskich jako przestrzeń kontrastów. : Przykład miasta Kazimierza pod Krakowem oraz Nowego Miasta Korczyna - Kołodziejczyk, Konrad (Klio - Czasopismo Poświęcone Dziejom Polski i Powszechnym, 2023)
Artykuł jest próbą zwrócenia uwagi na kwestię istnienia „polityki funeralnej” na cmentarzach doby Rzeczpospolitej przedrozbiorowej. Choć w teorii w obliczu śmierci wszyscy byli sobie równi, to badania pokazują, że zmarli otrzymywali odpowiednie miejsce pochówku ze względu na swoje pochodzenie społeczne, zamożność, osobiste zasługi dla Kościoła czy rodzaj śmierci. Zmarły mógł być więc pochowany w kościele, na cmentarzu przykościelnym, na cmentarzu filialnym lub poza terenem cmentarza. Co więcej, przestrzeń kościoła czy cmentarza także była osobno wartościowana, bowiem w postrzeganiu ówcześnie żyjących istniały tam lepsze i gorsze lokalizacje grobów. Charakterystyka pochówków w kościołach i na cmentarzach w miastach staropolskich została dokonana na przykładzie dwóch ośrodków: miasta Kazimierza pod Krakowem oraz Nowego Miasta Korczyna. Analizy wykonano w oparciu o osiemnastowieczne księgi metrykalne pogrzebów.