Oczami kobiet – „Mój sierpień ’80. Pamiętne lato” i „Mój sierpień »80«” – źródła do badań nad historią strajku Stoczni Gdańskiej w 1980 r - Kosk, Barbara (Klio - Czasopismo Poświęcone Dziejom Polski i Powszechnym, 2023)
Prezentowany tekst stanowi edycję źródeł zatytułowanych „Mój sier-pień ’80 . Pamiętne lato” oraz „Mój sierpień »80«” . Powyższe wspomnienia nadesłano na konkurs zorganizowany w 1981 r . przez Oddział Gdański Polskiego Towarzystwa Socjologicznego poświęcony relacjom z protestu, który wybuchł na Wybrzeżu latem 1980 r . Edycji dokonano na podstawie instrukcji wydawniczej Janusza Tandeckiego oraz Krzysztofa Kopińskiego pod tytułem Edytorstwo źródeł historycznych . Tekst opatrzono wstępem, w którym umieszczono najważniejsze informacje dotyczące sierpniowej fali sprzeciwu, przedstawiono aktualny stan badań nad zagadnieniem oraz scharakteryzowano zespół materiałów konkursowych . Cel prezentowanych edycji stanowi ukazanie potencjału badawczego wspomnień kobiet zawartych w omawianym zbiorze relacji . Przedstawione wspomnienia, widziane z perspektywy kobiet przybyłych na Wybrzeże ze stolicy kraju, ukazują odmienne niż powszechnie prezentowane w literaturze przedmiotu spojrzenie na wydarzenia rozgrywające się w Trójmieście