History, membership and activity of the Roman collegia dendrophorum. : Outline of the problem. - Wojciechowski, Przemysław (Klio - Czasopismo Poświęcone Dziejom Polski i Powszechnym, 2023)
Celem niniejszego artykułu jest przedstawienie zarysu problemu badawczego, jakim jest rekonstrukcja historii, struktury i funkcji jednego z najbardziej popularnych stowarzyszeń prywatnych w starożytnym Rzymie, a mianowicie kolegiów zrzeszających dendroforów (collegia dendrophorum). Artykuł składa się z dwóch części. W pierwszej przedstawiono główne kierunki badań nad rzymskimi kolegiami prywatnymi ze szczególnym uwzględnieniem dendrophori; omówiono stan badań nad interesującymi nas kolegiami oraz wskazano możliwości badawcze w tym zakresie. W drugiej części przedmiotem analizy jest metodologia badań nad rzymskim korporacjonizmem. Przedstawiony został aktualny stan bazy źródłowej oraz ograniczenia badawcze wynikające z jej specyfiki.