Organizacja, przebieg i skutki realizacji polityki władz partyjno-państwowych przeciw rekolekcjom szkolnych w 1952 roku. - Mercik, Joanna (Klio - Czasopismo Poświęcone Dziejom Polski i Powszechnym, 2023)
W artykule omówiono kwestię organizacji, przebiegu i skutków realizacji polityki władz partyjno-państwowych przeciw rekolekcjom szkolnym organizowanym w 1952 r. Władza uznała je za wskaźnik postępu walki z Kościołem i zleciła drobiazgowe kontrole terenowe. Na podstawie analizy materiałów archiwalnych i dostępnej literatury autorka przedstawiła metody i środki stosowane przez państwo w celu osiągnięcia sukcesu. Problem ten przedstawiony jest w kilku obszarach szkoły, nauczycieli, uczniów, rodziców a także duchowieństwa. Takie całościowe spojrzenie pozwoliło ocenić następstwa przeprowadzonej akcji.