Obrazy w mieszczańskich inwentarzach pośmiertnych z terenu Małopolski (XVI–XVIII w.) - Justyniarska-Chojak, Katarzyna (Klio - Czasopismo Poświęcone Dziejom Polski i Powszechnym, 2023)
W inwentarzach pośmiertnych spisanych w małopolskich miasteczkach na przestrzeni XVI–XVIII wieku obrazy lub przedmioty rzemiosła artystycznego występowały rzadko i nie zajmowały w hierarchii przedmiotów szczególnie eksponowanego miejsca. Warto je jednak odnotować, ponieważ ich obecność w rejestrach może wskazywać na istnienie wśród mieszczan pewnych potrzeb natury estetycznej czy chęć podkreślenia pozycji społecznej. W tym kontekście zdziwienie może budzić tak ograniczony udział obrazów wśród spisywanych ruchomości. Takie zjawisko możemy tłumaczyć nie tylko ograniczeniami natury ekonomicznej, ale i mentalnej – wynikającej z poziomu wykształcenia mieszczan i ich ograniczonego obycia ze sztuką.