Korespondencja urzędników folwarcznych Marianny z Kątskich Potockiej, starościny lwowskiej jako przyczynek do analizy podstaw życia ekonomicznego dworu w czasach saskich: Correspondence of folwark officials under Marianna Potocka née Kątska, the wife of starosta of Lviv, as a contribution to the analysis of the foundations of economic life at manorial estates in the Saxon times - Kicińska, Urszula (Klio - Czasopismo Poświęcone Dziejom Polski i Powszechnym, 2023)
Maria z Kątskich Potocka (zm. 1768), starościna lwowska to postać nietuzinkowa, dziedziczka ogromnej fortuny po Kątskich, Denhoffach i Szczukach, która stała się podstawą późniejszej potęgi ekonomicznej rodu Potockich. Jak dotąd niewiele wiadomo na temat zaangażowania się generałowej w działalność ekonomiczną i zabiegi mające na celu dopilnowanie i pomnożenie rodzinnego majątku. Refleksje te przynosi analizowana korespondencja urzędników folwarcznych, która pozwala wniknąć w środowisko dworu Potockich, oraz poznać sposób jego administrowania. Ukazuje ona również relacje pomiędzy dobrodziejką a jej poddanymi, oraz wskazuje główne dziedziny jej aktywności gospodarczej.