Dyspozycje Ludwiki Marii z Rzewuskich Chodkiewiczowej dotyczące dzieci - Żołądź-Strzelczyk, Dorota; Kowalczyk, Małgorzata Ewa (Klio - Czasopismo Poświęcone Dziejom Polski i Powszechnym, 2022)
Artykuł omawia wskazówki dotyczące opieki, edukacji i bezpieczeństwa dzieci napisane przez Ludwikę Marię z Rzewskich Chodkiewiczową. Kierując się macierzyńską troską, oddalona od dzieci spisywała swoje uwagi i zalecenia dla ich opiekunów. Były to wskazówki na czas podróży synów i córki Chodkiewiczowej (1781) dotyczące sposobu i prędkości podróżowania, noclegów, wyżywienia, opieki. Kolejne to zalecenia moralno-obyczajowe (1784) dla pierworodnego syna Wacława, który powrócił do domu po kilkuletnim pobycie na pensji w Warszawie i wreszcie dyspozycje związane z wyjazdem najmłodszego syna, Aleksandra, do Warszawy. Omawiane zalecenia znajdują się w Archiwum Młynowskim Chodkiewiczów.