Podróż Izabeli i Jana Działyńskich po Bliskim Wschodzie (1862-1863) - Obtułowicz, Barbara (Klio - Czasopismo Poświęcone Dziejom Polski i Powszechnym, 2022)
W artykule został odtworzony przebieg podróży po Bliskim Wschodzie, którą odbyli Izabela z Czartoryskich Działyńska i jej mąż Jan Działyński w latach 1862-1863. Zawiera ona także pewne uwagi o relacjach małżeńskich hrabiostwa Działyńskich, przyjaźni jaka łączyła Izabelę z jej bratową księżną Marią Witoldową oraz jej przywiązania do matki. Ponadto eksponuje materiał ikonograficzny wykonany własnoręcznie przez hrabinę. Całość jest oparta na materiałach archiwalnych, głównie francuskojęzycznych, dotychczas nie wykorzystanych w historiografii.