Sprawa przywrócenia Trybunału Koronnego w 1774 roku - Jakimowicz, Kamil (Klio - Czasopismo Poświęcone Dziejom Polski i Powszechnym, 2022)
Funkcjonowanie Trybunału Koronnego zostało przerwane w marcu 1769 r. i pozostawał on bezczynny przez kolejne pięć i pół roku z powodu trwającej konfederacji barskiej, a następnie rozpoczęcia się sejmu rozbiorowego. Sprawa wznowienia prac tej instytucji została podniesiona w maju 1774 r. z inicjatywy Stanisława Augusta i była elementem rozgrywki między monarchą a marszałkiem konfederacji sejmowej Adamem Ponińskim, dzierżącym z tego tytułu władzę sądowniczą. Autor artykułu dokonał analizy znanych mu redakcji projektu konstytucji o Trybunale Koronnym, pokazując przy tym kierunek ewolucji zawartych w niej koncepcji, oraz omówił przebieg dyskusji na forum delegacji sejmowej. Następnie przedstawił rywalizację monarchy z Ponińskim o podział kompetencji między jurysdykcję trybunalską a konfederację, toczącą się w drugiej połowie czerwca, i rolę, jaką w wydarzeniach tych odegrał Otto Magnus von Stackelberg.