Działalność organizacji Polish Exiles Protection (Opieka Polska) w Londynie w latach 1915-1917 - Biedka, Karolina (Klio - Czasopismo Poświęcone Dziejom Polski i Powszechnym, 2022)
Artykuł stanowi próbę rekonstrukcji działalności organizacji Polish Exiles Protection powstałej w Londynie w 1915 r. Jej celem była pomoc Polakom – poddanym niemieckim i austro-węgierskim, przebywającym na Wyspach Brytyjskich w czasie pierwszej wojny światowej. Traktowano ich jak obywateli wrogich państw, dlatego byli oni narażeni na internowanie, któremu omawiana organizacja starała się zapobiegać, wnioskując również o zwolnienia z internowania i pomagając jeńcom wojennym. W artykuleprzedstawiono okoliczności jej powstania oraz kierunki działań na podstawie materiałów archiwalnych (pochodzących głównie z Archiwum Akt Nowych w Warszawie, nie wykorzystano materiałów z archiwów polskich w Londynie, tj. Archiwum Instytutu Polskiego i Muzeum im. gen. Sikorskiego oraz Archiwum Polskiej Misji Katolickiej w Anglii i Walii) aż do momentu przejęcia organizacji w 1917 r. przez Komitet Narodowy Polski. W pierwszej części skupiono się również na deskrypcji zjawiska jeniectwa cywilnego i liczebności Polaków w Wielkiej Brytanii.